De kracht van ontwerpend werken

Een jaar lang trekt het O-team door het land en is er met ontwerpend onderzoek gewerkt aan een complexe én concrete ruimtelijke opgaven. De methode werpt vruchten af, maar vereist een warme overdracht. De eerste episode, Nijmegen, stevent nu af op een goede afloop.

Waalpark Nijmegen door de Urbanisten. Impressie van de wandeling op de dijk.
Beeld: ©de Urbanisten

Eric Jongmans is directeur waterveiligheid bij het Waterschap Rivierenland. Hij heeft een zorgplicht voor waterveiligheid. Hij heeft dijken en een spectaculair nieuw rivierenlandschap langs de Waal bij Nijmegen onder zijn hoede. Hij heeft een dijkgraaf die kritisch betrokken was bij de aanloop naar een O-team. Jongmans combineerde deze elementen en dacht: ‘Als we een klimaatdijk gaan maken en de gemeente realiseert haar uitbreidingswijk Hof van Holland daar niet alleen ernaast, maar deels ook op de dijk, levert dat niet iets heel moois op? Waterveiligheid én een bijzonder woonmilieu; dat moet toch kunnen.’

Daar lag de kiem voor het eerste traject waar het O-team dit jaar aan begon, en ook het eerste traject dat z’n afronding nadert. De publieke lancering van het O-team was vorig jaar, bij de afsluiting van het Jaar van de Ruimte. Minister Schultz van Haegen presenteerde het team, een vliegende brigade, voor lokale partijen. De motivatie voor de minister ligt bij de komende Omgevingswet. Veel verantwoordelijkheid voor ruimtelijke kwaliteit komt bij lokale partijen terecht, terwijl de opgaven er bepaald niet eenvoudiger op worden. Het O-team is een aanbod, een opening om met stevige inbreng op inhoud, ontwerp en netwerk, nu al in de geest van de Omgevingswet te gaan werken. De inzet: meer kwaliteit. Wie een opgave had, kon zich melden.

Klik hier voor het gehele artikel uit RO Magazine 12 (december 2016), geschreven door Arie Lengkeek.